de Ecaterina Negru si Teodor Lupu
Începând cu 1 ianuarie 2025, conform Ordinului INS 377/2024, România va implementa CAEN Rev. 3, o nouă versiune a clasificării activităților din economia națională, care își propune să fie aliniată la standardul european NACE Rev. 2.1. În acest sens, Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică, până la data de 16 Decembrie, un proiect de ordin privind măsurile și procedurile pentru punerea în aplicare a noii clasificări („Proiectul”).
Mai jos, vă prezentăm cele mai importante elemente ale implementării noii clasificări a activităților – CAEN Rev.3, în forma disponibilă până la acest moment:
Profesioniștii vizați de noile reglementări
Potrivit Proiectului, toți profesioniștii, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societățile comerciale, societățile europene etc. vor trebui să își actualizeze obiectul de activitate pentru a se conforma CAEN Rev. 3. Pentru a-și adapta obiectul de activitate la noile cerințe, profesioniștii vor trebui să depună o cerere de actualizare la Oficiul Registrului Comerțului, a cărei formă finală urmează să fie redată în ordinul ce se va publica în Monitorul Oficial în baza Proiectului.
Procedura de actualizare a obiectului de activitate
În concret, actualizarea obiectului de activitate se propune a fi simplificată prin depunerea formularului de înregistrare a persoanei juridice, pe care deja îl cunoaștem, dar care, potrivit modificărilor, va cuprinde o nouă rubrică cu privire la actualizarea codurilor CAEN. În acest caz, dacă nu se modifică și alte date supuse înregistrării în Registrul Comerțului (de exemplu, capitalul, structura, administratorii), nu va fi necesară și depunerea actului constitutiv actualizat. Așteptarea este, în consecință, că va fi corelat și sistemul informatic al ONRC astfel încât să reflecte noul conținut al formularului.
Conform Proiectului, această procedură va permite profesioniștilor să își continue activitatea pe baza certificatului de înregistrare actualizat.
Acest nou certificat de înregistrare, ce va conține obiectul de activitate actualizat în conformitate cu CAEN Rev. 3, însoțit de documentul ce cuprinde informațiile punctuale la zi din Registrul Comerțului, va servi drept dovadă a modificării și va fi necesar pentru toate procedurile administrative și fiscale ulterioare legate de activitatea respectivă.
Foarte important de menționat este și că actualizarea poate fi solicitată și odată cu înregistrarea unei alte mențiuni în Registrul Comerțului.
Înregistrarea în Registrul Comerțului începând cu 1 ianuarie 2025
Desigur, persoanele fizice și juridice care se vor înregistra după data de 1 ianuarie 2025 vor trebui să indice obiectul de activitate conform CAEN Rev. 3. Această schimbare va deveni standard pentru toate noile înregistrări economice, asigurând astfel, potrivit autorităților, o integrare mai eficientă a economiei românești în cadrul european.
Mobilitatea societară transfrontalieră
În plus, în contextul implementării CAEN Rev. 3, a fost introdusă o modificare care se referă la mobilitatea societară transfrontalieră. Conform Legii nr. 222/2023, care transpune Directiva UE 2019/2121, procesul de transformare, fuziune sau divizare transfrontalieră va trebui să fie inclus în cererea de înregistrare a entităților economice. Astfel, aceste operațiuni se propun a fi incluse în formularul cererii de înscriere în Registrul Comerțului.
Producția, transportul și distribuția energiei electrice în CAEN Rev. 3
Strict în ceea ce privește noua clasificare a activităților de producție și furnizare de energie electrică, se poate observa că va exista o distincție între producția de energie electrică din surse neregenerabile și producția de energie electrică din surse regenerabile. Totodată, va apărea și o nouă activitate: depozitarea energiei electrice.
În mod similar, această subdiviziune a activității de depozitare a fost implementată și cu privire la producția gazelor naturale sau sintetice.
Așadar, potrivit CAEN rev. 3, secțiunea D – Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, diviziunea 35 – Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, grupa 351 – Producția, transportul și distribuția energiei electrice, va avea următorul conținut:
- CAEN 3511 Producția de energie electrică din resurse neregenerabile;
- CAEN 3512 Producția de energie electrică din resurse regenerabile;
- CAEN 3513 Transportul energiei electrice;
- CAEN 3514 Distribuția energiei electrice;
- CAEN 3515 Comercializarea energiei electrice;
- CAEN 3516 Depozitarea energiei electrice.
Pe lângă cele deja menționate, o nouă grupă 354 intitulată – Activități ale agenților și brokerilor din domeniul energiei electrice și al gazelor naturale a fost adăugată, pentru a delimita activitățile brokerilor de energie de actele de comercializare (vânzare) a energiei electrice.
Un alt element de noutate îl reprezintă producția de energie electrică sau termică prin tratarea deșeurilor, inclusiv prin incinerare, reprezentat de codul CAEN 3822. Această activitate este inclusă în grupa 382 – Recuperarea materialelor, care actual include doar activități anexe reciclării, nu și producției de energie.
Așadar, profesioniștii vor trebui să își actualizeze obiectul de activitate pentru a se conforma noii versiuni, iar procesul pare că va fi unul simplificat, facilitând astfel „tranziția”.
Totuși, rămâne de văzut cum vor arăta forma finală a ordinului, precum și procedurile prevăzute, care sunt încă în dezbatere publică. Până la sfârșitul anului 2024, antreprenorii și profesioniștii din toate domeniile trebuie să se pregătească pentru a respecta noile reglementări pentru a evita eventualele complicații administrative pe termen lung.